Kisah Abu Bakar Dicerca

17.30.00

Dikeluarkan oleh Ahmad dan At-Tabarani dari Abu Hurairah r.a., bahawa seorang lelaki telah mencerca Abu Bakar r.a., Ketika itu, Rasulullah Saw., juga sedang duduk di sana. Baginda Saw., tersenyum dan keheranan melihatkan keadaan lelaki tersebut. ketika lelaki itu mula bersikap kurang ajar terhadap dirinya, Abu Bakar r.a., pun membalas beberapa kata lelaki tersebut. Dengan yang demikian, Rasulullah Saw., menjadi marah lalu bangun dan dibuntuti oleh Abu Bakar r.a.. Abu Bakar berkata kepada Rasulullah Saw., : "Lelaki itu bersikap kurang ajar terhadap diriku, oleh karena itu aku membalasnya. Ketika aku mulai membalasnya, kamu meninggalkan kami di tempat itu".
Rasulullah Saw., bersabda: "Apabila kamu tidak membalas kata-katanya, terdapat malaikat yang membalasnya untuk kamu. Walau bagaimanapun apabila kami mulai membalas kata-kata kasarnya itu syetan mula mengambil tempat dan duduk di antara kamu. yang demikian itu aku tidak mau duduk bersama-sama dengan syaitan".
Kemudian Rasulullah Saw., bersabda lagi: "Ya Abu Bakar ! Terdapat tiga perkara yang benar yaitu:
  1. Apabila seorang hamba itu dizalimi dengan satu kezaliman, maka dia meninggalkan tempat itu semata-mata karena Allah, Allah akan menguatkan dan membantunya.
  2. Apabila seseorang itu membuka pintu kedermawannannya dan memberi hadiah, maka Allah akan menambahkan kekayaannya.
  3. Apabila seseorang itu mula meminta-minta untuk menambahkan kekayaannya, maka Allah akan mengurangkan kekayaannya.

Artikel Terkait

Next Article
« Prev Post
Previous Article
Next Post »
Penulisan markup di komentar
  • Untuk menulis huruf bold gunakan <strong></strong> atau <b></b>.
  • Untuk menulis huruf italic gunakan <em></em> atau <i></i>.
  • Untuk menulis huruf underline gunakan <u></u>.
  • Untuk menulis huruf strikethrought gunakan <strike></strike>.
  • Untuk menulis kode HTML gunakan <code></code> atau <pre></pre> atau <pre><code></code></pre>, dan silakan parse kode pada kotak parser di bawah ini.

Disqus
Tambahkan komentar Anda

Tidak ada komentar